pRACTICE qUESTIONS :))

Image

So you guys think you know?…Try these out 😀

1. Which of the following is NOT a function of the cytoskeleton?

A. Movement of the cell

B. To keep unwanted substances from entering the cell

C. Internal organization of the cell

D. Structural support

* ANSWER-B

 2.What are the 3 organelles the contain DNA in plant cells?

A. Nucleus, Vacuole, Lysosome

B. Chloroplast, Nucleus, Ribosome

C. Mitochondria, Endoplasmic Reticulum, Cytoskeleton

D.Mitochondria, Chloroplast, Nucleus

E. Golgi Apparatus, Plasma Membrane, Centriole

*ANSWER- D

3.The function(s) of carbohydrates are:

A. Energy source

B. Storage

C. Structure

D. Precursor Molecules

E. As essential nutrients.

         i.      I, II, III

         ii.      I, II, III, IV                                                     

        iii.      I only

        iv.     II, III, V

         v.      I, II, III, IV, V

*ANSWER- ii

 4. Which of the following is TRUE about the functions of proteins?

A. Responsible for the pigment in skin.

B. Involved in the transportation of substances throughout the cell and blood.

C. Acts as insulation.

D. Decrease muscle mass in the body and therefore must be taken in small amounts.

 *ANSWER- B

5. What bonds create a tertiary structure of a protein?

A. Hydrophobic interactions

B. Ionic bonds

C. Disulphide bonds

D. Van der waals forces

E. Hydrogen bonds

        i.  A, B, E

        ii. C, D, E

        iii. A, B, C, D, E

        iv. A, B, C, E

*ANSWER-iv

6. Which one of these is NOT a class of an enzyme?

A. Ligase

B. Transferase

C. Zymogens

D. Isomerase

* ANSWER- C

7. Which one of these statements is FALSE about enzymes?

A. They are biological catalystS

B. They increase the energy of activation for a reaction.

C. They are essential for life to occur.

D. They accelerate the rate of a chemical reaction

 *ANSWER- B

8. The enzyme enolase catalyzes what type of glycolytic reaction?

A. Dehydration reaction

B. Substrate level phosphorylation

C. Oxidation

D. Oxidative phosphorylation

E. Photophosphorylation

 *ANSWER- A

9. Which of the following is/are TRUE about the Tricarboxylic Acid Cycle?

I. Between the conversion of Isocitrate to Succinyl-CoA two molecules of NADH and two molecules of CO2 are generated in the presence of Isocitrate Dehydrogenase and α-Ketoglutarate Dehydrogenase.

II. The Kreb’s Cycle generates a total of three molecules of NADH

III. The total net gain of ATP is two.

IV. Fumarate is hydrated breaking its double bond to form maltate.

V. α-Ketoglutarate is reduced to form Succinyl-CoA

           i.            I, II, III, IV and V

           ii.            II, III, IV and V only

          iii.            I, II, III, and IV only

         iv.            I, II and IV only

          v.            None of the above

 *ANSWER- iv

10. Which one of these is a class of lipids?

A. Citrate

B. Lyases

C. Steroids

D. Isozymes

 *ANSWER- C

11. What is a function of lipids?

A. The site of respiration

B. Provides insulation from cold conditions

C. Lowers the activation energy

D. The site for DNA replication

 *ANSWER- B

12. What is DNA?

A. An α-helix composed of proteins

B. A double helix composed of nucleotides

C. A type of RNA

D. None of the above

 *ANSWER-D